Back Button Focus (BBF): een gids voor fotografen

BBF wat is dat dan?

Back Button Focus (BBF) is een van de opties in je camera en biedt meer controle voor scherpstellen en fotograferen. Traditioneel activeert het half indrukken van de ontspanknop de autofocus, waardoor de camera opnieuw wordt scherpgesteld iedere keer wanneer je opnieuw een compositie maakt of wanneer onderwerpen bewegen. BBF scheidt de scherpstelling van de ontspanknop en wijst deze toe aan een knop aan de achterkant van de camera. Deze techniek is van onschatbare waarde voor het vastleggen van scherpe, goed gefocuste beelden, vooral in dynamische of onvoorspelbare omgevingen.

Voordelen van Back Button Focus

Het belangrijkste voordeel van BBF is de mogelijkheid om de scherpstelling onafhankelijk van de ontspanknop te vergrendelen. Dit is vooral handig bij actie-, sport-, natuur- en evenementenfotografie, waarbij onderwerpen voortdurend in beweging zijn. Met BBF kun je de scherpstelling op het onderwerp behouden zonder herhaaldelijk opnieuw scherp te stellen, waardoor je snellere en nauwkeurigere foto’s kan maken. Bovendien maakt BBF het gemakkelijker om te schakelen tussen enkelvoudige en continue scherpstelmodussen, waardoor de camera zich snel aanpast aan statische of bewegende onderwerpen.

Focus op de Back Button Focus instellen

Het configureren van BBF verschilt per cameramodel, maar over het algemeen vind je het in het menu met aangepaste instellingen van de camera. Het doel is om de autofocusfunctie van de ontspanknop opnieuw toe te wijzen aan een specifieke knop aan de achterkant van de camera, vaak aangeduid als AF-ON. Eenmaal ingesteld, wordt door op deze knop te drukken de autofocus geactiveerd, waardoor de ontspanknop uitsluitend voor het maken van foto's overblijft. Check Youtube voor goede tips, zoek een forum met jouw merk camera of lees de handleiding (doet iemand dat nog?)! Ga het daarna ook even oefenen natuurlijk!

Tips voor effectief gebruik van de Terugknopfocus

Om de voordelen van BBF te maximaliseren, oefen je met het scherpstellen op stilstaande objecten voordat je doorgaat naar meer uitdagende onderwerpen. Gebruik de continue autofocusmodus (AF-C of AI Servo) in combinatie met BBF voor bewegende onderwerpen, zodat je camera voortdurend de scherpstelling aanpast zolang de terugknop wordt ingedrukt. Bij statische scènes kun je één keer scherpstellen en vervolgens opnieuw samenstellen zonder dat de scherpte verloren gaat. Vergeet niet dat het allerbelangrijkste van het beheersen van BBF, oefenen is; In eerste instantie voelt het misschien ongemakkelijk, maar na verloop van tijd wordt het een tweede natuur. You got this!

Creatieve toepassingen en geavanceerde technieken

BBF verbetert niet alleen de technische aspecten van scherpstellen, maar vergroot ook de creatieve flexibiliteit. Hiermee kan jij als fotograaf vooraf scherpstellen op een specifiek gebied en wachten op het perfecte moment om vast te leggen, ideaal voor natuur- of sportfotografie. Bovendien kan BBF helpen bij het creëren van focusgestapelde beelden tijdens de nabewerking, door consistente scherpstelpunten over meerdere opnamen mogelijk te maken.


Lang verhaal kort: Back Button Focus is een techniek die, eenmaal onder de knie, jouw fotografie aanzienlijk kan verbeteren en snelheid, efficiëntie en creatieve controle biedt. Door veel te oefenen en jezelf vertrouwd te maken met de instellingen van de camera, heb je het binnen no time onder de knie en rock jij alle situaties met je camera!

Previous
Previous

Welke lens moet je kiezen voor je shoot?

Next
Next

De battle voor fotografen: RAW vs JPEG